Ga voorzichtig en losjes te werk

Ga voorzichtig en losjes te werk door Arthur Wentzel, update juni 2024

Ga voorzichtig en losjes te werk

Als ik zeg “Ga voorzichtig te werk” bedoel ik, denk aan ontwerpmodules, niet aan absoluten. Ik bedoel, denk na over hoe we de onderdelen van een webdesign stuk behandelen, en wees er dan voorzichtig mee.
Responsive design vraagt: zal de handeling van hoe het eruit ziet, goed samengaan met wat het eigenlijk doet, namelijk gebruikt worden door mensen met verschillende browsers, instellingen, toegankelijkheidsvereisten en apparaten?

Voorzichtig gaan met responsief ontwerp

Om “zachtjes te gaan” met Responsive Design, vraag je “wat het doet”:
Denk even na over het aanpassen van de grootte/kwaliteit van afbeeldingen.
Natuurlijk, Insert Brand Here heeft een complex logo met delicate kenmerken.
In drukvorm is het logo erg schattig. Maar omdat websites logo’s vergroten en verkleinen op basis van de viewport, ziet het logo er nu uit als diarree op mobiel.
We hebben nu een SVG nodig. Misschien hebben we iets eenvoudigers nodig. We hebben misschien een vierkant formaat nodig. Misschien hebben we ook een licht en donker formaat nodig.

Dit creëert een uitdaging op het gebied van responsive design, zelfs als de meegeleverde stijlgids het niet aanpakt.

Soms is wat het beste is voor mensen die een website gebruiken niet wat ontwerpers, belanghebbenden of het merk in gedachten hebben.

Als het maken van 500 UI-schermen niet in de kaarten ligt, vraagt Responsive Design-denken je nog steeds om rekening te houden met veel flexibiliteit.
Vervolgens vraagt Responsive Design je om je statistieken te meten met heatmaps, gegevens en feedback van gebruikers, om er zeker van te zijn dat je goed werk levert.
Going Gently is de manier om dat te doen.