Weet wat Responsive betekent bij overgaan

Weet wat Responsive betekent bij overgaan door Arthur Wentzel, update juli 2024

De overgang naar Responsive Web Design-denken vereist alleen dat je weet wat Responsive betekent.

Om te weten wat responsief webdesign is en om responsieve ontwerpprojecten te creƫren en ermee aan de slag te gaan, moet je weten wat responsief design eigenlijk is.

Het is geen coderen. Coderen komt later, je kunt het gratis leren, op YouTube, in een klas, via een bootcamp – het maakt niet uit.

Je kunt alle HTML/CSS/JS/jQuery leren die je maar wilt, je kunt jezelf volstoppen met de principes van flexibel ontwerp, en nog steeds niet weten hoe je een website bouwt die door mensen gebruikt kan worden.

Responsive design is een antwoord.

Het is een dans. Het is een poging tot een actie, een actie waarover je moet nadenken en waar je een hypothetische gebruiker met zachte hand naartoe moet leiden.

Je moet losjes vasthouden aan waar de dans je naartoe brengt, onderscheppen waar je denkt dat je waarschijnlijke danspartner naartoe gaat en de stappen zetten om te compenseren of aan te pakken.
Responsive design leeft. Het is verandering. Verandering waar je voor open moet staan, want net zoals print statisch is, is responsive levend, en het web is een orkest van bewegingen.
“Responsive’ betekent ‘beantwoorden’. “Print’ betekent ’tonen’.

Responsive Design is een dans van verandering, aanraking en anticipatie. Dit is het verschil tussen print- en webdesign.

Nu je dit weet, kun je losbreken.